Tijdelijk verhuur leegstandswet | Huis van Verhuur


Geen uitgebreide huurbescherming

Voor verhuur op basis van de Leegstandwet geldt de uitgebreide huurbescherming die bij normale verhuur geldt niet. Aan het einde van het huurcontract moet de huurder de huurwoning verlaten en kan lege oplevering van de huurwoning in geval van verkoop dus gegarandeerd worden.

 

Tijdelijk verhuren met de Leegstandswet

Tot voor kort werd de Leegstandswet vrijwel uitsluitend gebruikt door woningcorporaties. Huurwoningen die op de nominatie stonden voor renovatie of sloop, konden zij op basis van deze wet dan nog een korte tijd verhuren. Maar ook u als eigenwoningbezitter kunt gebruik maken van de Leegstandswet, als uw te koop staande woning na langere tijd niet tegen redelijke condities verkocht kan worden en u door dubbele woonlasten in de problemen dreigt te komen. Minster Spies van Binnenlandse Zaken kondigde in januari 2012 aan de regels voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet te versoepelen. Hiertoe werd de wet op twee punten vereenvoudigd:

De verhuurder mag zelf de huurprijs bepalen;

Gemeenten mogen aan de tijdelijke verhuur geen eigen, extra eisen stellen die niet in de Leegstandswet vermeld staan.

Aangezien de Leegstandswet moet worden veranderd, buigt eerst de Tweede Kamer zich over de wetswijziging. Medio 2012 is de nieuwe Leegstandswet van kracht gegaan. 
   Leegstandwet

 

Gemeentelijke vergunning

De gemeente moet voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet een vergunning afgeven. Er moet daarbij wel aan strikte voorwaarden worden voldaan.
Op basis van de Leegstandwet kan de woning voor maximaal twee jaar worden verhuurd, waarna de termijn maximaal drie maal met één jaar kan worden verlengd (totaal maximaal vijf jaar). Sommige gemeenten blijken echter af te wijken van de wettelijke regeling en hanteren bijvoorbeeld een kortere verhuurtermijn, of stellen een lagere maximale huurprijs vast. Informeer daarom altijd eerst bij de gemeente naar de precieze inhoud van de regeling en de kosten die hieraan verbonden zijn. De kosten lopen per gemeente uiteen en liggen tussen de nul en een paar honderd euro.

Voor meer informatie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/kan-ik-mijn-woning-tijdelijk-verhuren.html

Huis van Verhuur gelooft dat dergelijke verhuur specialistenwerk is en heeft daarom www.koophuizentehuur.nl bedacht en opgericht. Het platform voor koophuizeneigenaren en huurders. Voor het maken van een afspraak, neemt u gerust contact met ons op.
En u kunt natuurlijk ook contact opnemen met een medewerker van Huis van Verhuur om uw mogelijkheden en consequenties door te spreken.

 

Copyright © 2024. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy