Overdrachtsbelasting bij verkoop

< Ga terug

Overdrachtsbelasting bij verkoop

Op de valreep van de verkiezingen presenteert de huidige Staatssecretaris Weekers van Financiën (VVD) nog snel een kleine meevaller voor de woningmarkt. Wie binnen drie jaar na koop de woning weer doorverkoopt, hoeft alleen overdrachtsbelasting te betalen over de meerwaarde bij verkoop. Deze meerwaarde is op dit moment vaak niet, zodat je dus eigenlijk géén overdrachtsbelasting betaalt. De Staatssecretaris geeft hiermee nog snel een statement af dat het woningprobleem hem aan het hart gaat. Deze presentatie zo nét voor de verkiezingen zal dan ook geen toeval zijn.

Eerst de maatregel zelf. Die is niet nieuw maar wordt uitgebreid. Voorheen was de maatregel met name bedoeld voor vastgoedpartijen en gold alleen dat een verkoop binnen 6 maanden vrij was van overdrachtsbelasting. Deze periode is opgerekt naar drie jaar zodat ook de particulier hier wat aan heeft.

Wat levert het op
Stel dat je een gemiddelde woning koopt van € 220.000. Je betaalt op dat moment € 4.400 aan overdrachtsbelasting en zo'n € 5.700 aan overige kosten. Het grootste van deze overige kosten zijn aftrekbaar zodat deze dalen tot ongeveer € 3.700 zijn. Verkoop je je woning binnen drie jaar, dan is je 'verlies' dus eigenlijk alleen maar deze € 3.700 plus een eventuele gedaalde waarde van je woning. In het verleden kwam hier nog € 4.400 bij.

Oplossing voor de woningmarkt?
Is dit de maatregel die de woningmarkt nodig heeft? Nee, helaas. Het is een stap in de goede richting maar zeker niet genoeg om de woningmarkt vlot te trekken. Het echte probleem zit aan de basis: de starters aarzelen om een woning te kopen. En wordt een starterswoning niet verkocht dan kan de eigenaar van de starterswoning ook geen andere woning kopen.

Blijvende onzekerheid aftrek hypotheekrente
Meerdere politieke partijen roepen dat de huidige wijze van renteaftrek niet houdbaar is en aangepast moet worden. Uit een opiniepanel van Eén Vandaag blijkt dat 75% van de Nederlanders vindt dat er iets gedaan moeten worden. Hoewel een deel van de argumenten hiervoor zeker wel hout snijdt, is het maar de vraag of nú het goede moment is om hier iets aan te doen. Feit is: starters wachten voorlopig af.


Word lid

Blijf op de hoogte van de laatste projecten en ontwikkelingen op het gebied van verhuur en vastgoedbeheer.

 

Meld u nu aan!


Volg ons

Copyright © 2024. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy